Samosy, kaczori, purisy, Kofta – zarówno brzmią, jak i smakują
orientalnie. To wegetariańskie dania kuchni indyjskiej o których
mówiła Ewa Kmiecik podczas spotkania w wałbrzyskiej Bibliotece
Pod Atlantami.
Autorka książek kulinarnych i wyznawczyni
Kryszny spotkała się z młodzieżą w ramach Dni Kultury Indii,
które trwają w mieście. - Kuchnia Indyjska jest związana
bezpośrednio z medycyną, czyli Ayur Wedą. Jeżeli się pozna kilka
sposobów przyrządzania dań według wedyjskich zasad, można komponować
własne posiłki – tłumaczy Ewa Kmiecik - Rati Manjari Dasi.
Mistrzyni gotowania zaprezentowała również w praktyce w jaki
sposób przyrządza się dania kuchni indyjskiej. W barze wegetariańskim
Govinda odbyło się wspólne gotowanie oraz degustacja potraw. Autorka
książek kulinarnych pokazała tajniki fachu rozpoczynając od przygotowania
masali, czyli mieszkanki przypraw, prażonych na sklarowanym
maśle(ghee). Kucharze – amatorzy, pod okiem specjalistki przygotowali
indyjski zestaw obiadowy. Danie składało się Kitri, czyli warzyw
z ryżem (danie o którym mówi się, że jest zarówno dla króla, jak i dla
biedaka). Przygotowano także purisy, czyli placki smażone na głębokim
oleju, oraz halawę, czy słodką kasze mannę prażoną na maśle. Sam sposób
przyrządzania potraw według wedyjskich przepisów różni się od europejskich schematów. - W Indiach używa się oddzielnych naczyń do jedzenia i gotowania. Nie spożywa
się również potrawy w tym samym pomieszczeniu, w którym się ją
przygotowało. Nie próbujemy także dania w czasie jego przyrządzania,
dlatego trzeba opanować tę sztukę do perfekcji. Oprócz tego kucharzami
zostają osoby bardzo uduchowione, gdyż gotując oddajemy cześć
Bogu. Mówi się, że kuchnia to drugie najważniejsze miejsce po ołtarzu,
dlatego powinna tam panować czystość oraz dobra świadomość – podkreśla
autorka. Po wspólnej nauce, wszystkie wegetariańskie dania
kuchni indyjskiej zostały ze smakiem zjedzone przez uczestników warsztatów.
źródło: 30minut
Bezpłatne warsztaty nordic walking dla kamiennogórskich seniorów.
czytaj więcejRozpoczęto prace porządkowe nad Bystrzycą, których celem jest poprawa estetyki terenów nadrzecznych oraz zapewnienie drożności koryta rzeki, co ma znaczenie zarówno dla ochrony środowiska, jak i bezpieczeństwa mieszkańców. Zadanie realizowane jest na mocy porozumienia zawartego między miastem Świdnica a Państwowym Gospodarstwem Wodnym Wody Polskie we Wrocławiu, określającego zasady współpracy między stronami.
czytaj więcejW Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej opublikowane zostało rozporządzenie prezydenta z 31 lipca w sprawie uznania za pomnik historii zespołu zamkowo-parkowego Książ w Wałbrzychu. Zabytek uznany został za przykład rezydencji o niepowtarzalnych walorach widokowo-krajobrazowych, podkreślonych wybitnej klasy architekturą i sztuką ogrodową. Znalezienie się na prestiżowej liście najważniejszych, historycznych obiektów w Polsce otwiera Książowi drogę do starania się o wpis na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
czytaj więcej20 sierpnia planowane jest wprowadzenie kolejnego etapu czasowej organizacji ruchu na modernizowanej ul. Kilińskiego w Dzierżoniowie. Wznowiony zostanie ruch na dotychczas zamkniętym odcinku od przejazdu kolejowego do skrzyżowania z ul. Podwalną, na którym ułożono pierwszą warstwę asfaltu.
czytaj więcejInformujemy, że w dniach od 8 do 12 września 2025 r. na terenie gminy prowadzona będzie kolejna zbiórka odpadów wielkogabarytowych, starych mebli, wyrobów tapicerskich, dywanów, wykładzin, materacy, rowerów, wózków dziecięcych, mebli ogrodowych itp.
czytaj więcej