sowie

Wycinki Prasowe - Aktualności

Ostatnio komentowane
Publikowane na tym serwisie komentarze są tylko i wyłącznie osobistymi opiniami użytkowników. Serwis nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za ich treść. Użytkownik jest świadomy, iż w komentarzach nie może znaleźć się treść zabroniona przez prawo.
Zdrowo, smacznie i orientalnie
2011-10-20 10:27

Samosy, kaczori, purisy, Kofta – zarówno brzmią, jak i smakują
orientalnie. To wegetariańskie dania kuchni indyjskiej o których
mówiła Ewa Kmiecik podczas spotkania w wałbrzyskiej Bibliotece
Pod Atlantami.
 


Autorka książek kulinarnych i wyznawczyni
Kryszny spotkała się z młodzieżą w ramach Dni Kultury Indii,
które trwają w mieście. - Kuchnia Indyjska jest związana
bezpośrednio z medycyną, czyli Ayur Wedą. Jeżeli się pozna kilka
sposobów przyrządzania dań według wedyjskich zasad, można komponować
własne posiłki – tłumaczy Ewa Kmiecik - Rati Manjari Dasi.
Mistrzyni gotowania zaprezentowała również w praktyce w jaki
sposób przyrządza się dania kuchni indyjskiej. W barze wegetariańskim
Govinda odbyło się wspólne gotowanie oraz degustacja potraw. Autorka
książek kulinarnych pokazała tajniki fachu rozpoczynając od przygotowania
masali, czyli mieszkanki przypraw, prażonych na sklarowanym
maśle(ghee). Kucharze – amatorzy, pod okiem specjalistki przygotowali
indyjski zestaw obiadowy. Danie składało się Kitri, czyli warzyw
z ryżem (danie o którym mówi się, że jest zarówno dla króla, jak i dla
biedaka). Przygotowano także purisy, czyli placki smażone na głębokim
oleju, oraz halawę, czy słodką kasze mannę prażoną na maśle. Sam sposób
przyrządzania potraw według wedyjskich przepisów różni się od europejskich schematów. - W Indiach używa się oddzielnych naczyń do jedzenia i gotowania. Nie spożywa
się również potrawy w tym samym pomieszczeniu, w którym się ją
przygotowało. Nie próbujemy także dania w czasie jego przyrządzania,
dlatego trzeba opanować tę sztukę do perfekcji. Oprócz tego kucharzami
zostają osoby bardzo uduchowione, gdyż gotując oddajemy cześć
Bogu. Mówi się, że kuchnia to drugie najważniejsze miejsce po ołtarzu,
dlatego powinna tam panować czystość oraz dobra świadomość – podkreśla
autorka. Po wspólnej nauce, wszystkie wegetariańskie dania
kuchni indyjskiej zostały ze smakiem zjedzone przez uczestników warsztatów.

źródło: 30minut



Wróć
dodaj komentarz | Komentarze: